Pre-loader

KÜTÜPHANE

Özel kristalizasyon sistemi ile nem alıcı kimyasalın dairesel rotor içinde seramik yapıda konumlandırıldığı döner silindirik tamburdur.

Döner Petekli (Honeycomb) Nem Alıcılı Kurutucu Jeneratörleri

Döner Petek (honeycomb) Nedir?

Özel kristalizasyon sistemi ile nem alıcı kimyasalın (moleküler elek ve silikajel) dairesel rotor içinde seramik yapıda konumlandırıldığı döner silindirik bir tamburdur. Bu kristal yapı sayesinde çift tamburlu sistemlerde granül formunda olan kimyasalın tozlanması problemi ortadan kaldırılmıştır ve uzun kullanım ve servis ömrü oluşturulmuştur. Nemli hava rotorun içindeki bu küçük deliklerden geçer ve havanın taşıdığı rutubet etkili bir şekilde burada tutulur. Dairesel rotor dönerken öncelikle nemli hammadde havasını ilk çeyrek bölümde kendi içinden geçirerek nemi içinde toplar. Rotorun dönmesi ile diğer çeyreğinde bulunan ısı ile nemden arındırma bölümü (rejenerasyon) sayesinde kurutma çeyreğinde neme doyurulan bölümdeki kristalize yapı nemden arındırılır. Rotor motorlu tahrik sistemi ile yavaş yavaş döndürülerek dairesel yörüngede bu işlemler devam eder. Dairesel bir yapıda sürekli olarak gereçekleşen bu neme doyurulma ve arındırma işlemi sistemin çok homojen ve eşit kurulukta kuru hava üretmesini sağlar. Bu özelliği ile çift tamburlu kurutma sistemlerindeki değişken kuru hava üretim özelliği döner petekli sistemlerde yoktur.

Sistemin çalışması için ısıtıcı rezistanslar ve hava üfleyicileri de kullanılır. Sistemin diğer elemanı ise soğutma eşanjörüdür. Özellikle çok yüksek kurutma sıcaklığı gereken PET kurutma sistemlerinde kurutma silosundan desikant rotoruna gelen havanın soğutulması gerekir. Zira, rotorda çok sıcak havanın geri dönmesi rotorun kurutma verimini düşürür. Bu sebeple, bu hava su soğutmalı eşanjör ile soğutulur. Böylece daha düşük çiylenme noktası (dew point) de sağlanmış olur.

Döner petekli kuru hava jeneratörlerinin çift tamburlu kuru hava jeneratörlerine göre avantajları şunlardır :

* Çift tamburlu jeneratörlerde tambur dönüşlerinde çiylenme noktası (dew point) değişir. Döner petekli jeneratörlerde çalışma prensibi sürekli olduğu için çiylenme noktası değişmez. Dolayısı ile plastik hammadde sürekli aynı kuruluktaki havaya maruz kalarak tüm plastik granüller eşit kurutulmuş olur.
* Çift tamburlu kurutucu tamburlarının içinde kullanılan kimyasal granüller birbirlerine çarparak zamanla toz oluşturur ve en fazla 3 sene içinde değiştirilmesi gerekir. Döner petekli kurutucularda nem alıcı rotor (honeycomb) kristalize yapıda olduğundan sürtünme söz konusu değildir. En az 10 sene dayanım ömrü bulunur.
* Tambur dönüşlerinde yaşanan hava kuruluğu değişikliklerinin optimize edilmesi için çift tamburlu kurutucularda çok daha düşük çiylenme noktasında çalışılmaya ayarlanmaları gerekir ki ortalama dew point düşürülsün.
* Tamburların ve yön valflerinin cihaz içinde kapladığı alan döner petek rotorundan çok daha fazla olduğu için çift tamburlu kurutucu jeneratörlerinin ölçüleri çok daha büyüktür ve işletme içinde daha fazla yer kaplarlar.